5 gyllene tips för att hitta kantareller i höst !

Tidningen Expressen skrev nyligen en artikel om en svampplockare som i skogarna utanför Örebro hittade mycket svamp, och inte nog med det, några av kantarellerna var till och med lika stora som hans hand.

“– Jag har en hand som kan vara lite mer än två decimeter. Den är ju större än min hand, säger han.

Nedanför hittar du 5 gyllene tips så du också kan finna kantareller i höst

1. Täta, svårtillgängliga, unga skogar. Här trivs kantarellerna! Marken ska helst vara stenig med lite backe. Välj skogar som ännu ej blivit röjda av skogsmaskiner.

2. Leta på nya ställen! Åk ut på landet och leta upp en gräsbevuxen aspdunge invid en åker. Tänk på att dungen bör vara lummig och inte ligga i direkt sol. Eller varför inte åka till en skog som man måste anstränga sig för att ta sig till. Leta gärna invid små grusvägar i skogen.

3. Blandskog är ett bra ställe för kantareller. Gärna där marken är lite mossig med inslag av gräs.

4. Tänk på att kantarellerna behöver fukt. Leta efter svampen där förutsättningarna för fukt finns. Till exempel i nedre delar av en skogsbacke. Eller i en skog högst upp på ett berg, då vatten ligger kvar under berghällar.

5. Undvik att leta längs stigar där många andra har gått. Ta dig en bit bort från stigarna så ökar chansen att hitta kantareller.”

God svampplockning på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *